Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z fasolą boczkiem i koperkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 35 dag
jajko 1 sztuka
mleko ciepłe 3/4 szklanki
masło miękkie 1 łyżeczka

Farsz

fasola Jaś 1 szklanka
wędzony boczek 30 dag
cebula 2 sztuki
koperek pęczek
olej 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Pierogi z fasolą Jaś , cebulką i boczkiem to propozycja na jesienno-zimowy obiad, są pożywne i bardzo smaczne, a ciasto robione na gorącym mleku delikatniejsze niż zwykłe na wodzie. Takie jak robiła dawniej moja mama. Swobodnie można je też mrozić.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z fasolą boczkiem i koperkiem

Kroki postępowania

1
Pierogi zaczynam od zrobienia farszu: Fasolę Jaś moczę przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotuję do miękkości. Odcedzam, studzę, zimną kręcę przez maszynkę do mięsa.
Krok 1 - Pierogi z fasolą boczkiem i koperkiem foto
2
Boczek kroję drobniutko w kostkę, podlewam olejem i duszę 5 minut na patelni razem z posiekaną cebulą, dodaję do zmielonej fasolki,
Krok 2 - Pierogi z fasolą boczkiem i koperkiem foto
3
wsypuję posiekany koperek, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, mieszam. Odstawiam.
Krok 3 - Pierogi z fasolą boczkiem i koperkiem foto
4
Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę , wbijam jajko, dodaję łyżeczkę miękkiego masła, wlewam powoli gorące mleko, mieszając ręką, zagniatam elastyczne ciasto, odstawiam na chwilę, po czym wałkuję na placek,
Krok 4 - Pierogi z fasolą boczkiem i koperkiem foto
5
wycinam kółeczka, nakładam łyżeczką farsz, zlepiam brzegi, układam na ściereczce. Gotuję w osolonym wrzątku. Podaję gorące z okrasą . Życzę smacznego!
Krok 5 - Pierogi z fasolą boczkiem i koperkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 20.02.2017 11:21
na pewno by mi posmakowały
Bożena Matuszczyk 13.02.2017 00:05
Super przepis a takich pierożków jeszcze nie jadłam;)
paniusiaewa 03.01.2017 17:03
Z fasolą jeszcze nie jadłam. Gratuluje pomysłu.
Wacław 12.12.2016 11:42
dla mnie pycha :-)
pestka 11.12.2016 15:26
pierożków z fasolą jeszcze nie robiłam - koniecznie muszę takie wypróbować
Beatris 11.12.2016 15:24
Pyszne pierożki :)
Iwusia 11.12.2016 15:05
ale wypasione :)
Marta1986 11.12.2016 14:21
bardzo smaczne
mysza75 11.12.2016 14:16
jakie pyszne pierożki
Edith85 11.12.2016 13:37
Pyszności :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak