Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z farszem ziemniaczano - twarożkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
cebula biała 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
mąka pszenna 0,5 kg
jajko 1 sztuka
woda letnia
masło 1 łyżka
serek wiejski 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z farszem ziemniaczano - twarożkowym

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ubić tłuczkiem.
Krok 1 - Pierogi z farszem ziemniaczano - twarożkowym foto
2
Gdy troszkę przestygną dodać cebulkę i czosnek podsmażone na masełku i serek ziarnisty.
Krok 2 - Pierogi z farszem ziemniaczano - twarożkowym foto
3
Wszystko razem dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i solą.
Krok 3 - Pierogi z farszem ziemniaczano - twarożkowym foto
4
Z mąki jajka i wody zarobić ciasto na pierogi, wałkować cienko i wykrawać krążki, na które należy nakładać farsz i sklejać pierożki.
Krok 4 - Pierogi z farszem ziemniaczano - twarożkowym foto
5
W dużym garnku zagotować lekko słoną wodę i wrzucać pierogi do gotowania. Gotować ok. minutę od momentu zawrzenia. Wyciągać ostrożnie i podawać ciepłe.
Krok 5 - Pierogi z farszem ziemniaczano - twarożkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 22.01.2014 12:55
Pyszne pierożki :-)
SylwiaMagdaSabin 12.01.2014 22:50
niczym ruskie
Pomocnik 12.01.2014 22:26
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak