Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z farszem makowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1,5 szkl
jajko 1 szt
woda
Farsz:
mak 10 dkg
żółtko jajek 1 szt
masło 1 łyżka
cukier waniliowy 1 op
cukier 1-2 łyżka
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z farszem makowym

Przygotowujemy farsz. Mak sparzamy wrzątkiem i mielimy 2x na maszynce do mielenia. Masło roztapiamy. Lekko studzimy. Do zmielonego maku dodajemy cukry, żółtko oraz roztopione masło, bakalie i kilka kropli olejku. Starannie całość łączymy. Z mąki, jajka i wody zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierożki. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 8-10 minut. Odcedzamy. Podajemy polane podrumienionym masłem oraz posypane cukrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 11.02.2014 20:58
Lubię takie pierogi.
Seba 09.01.2014 13:26
bardzo smaczne
plocia 01.01.2014 17:17
Z makiem jeszcze nie jadłam, ale chyba czas wypróbować przepis.
IKrakowianka 02.12.2013 19:09
bardzo smaczne
EmciaPichci 17.09.2013 16:00
ależ one muszą być pyszne!
dorotka0000025 28.05.2013 16:01
nowatorski pomysl
olkaaa 12.12.2012 10:50
jeszcze nigdy nie jadłam
RenataZ-et 27.11.2012 18:50
pycha !
kate.500 27.11.2012 18:22
pyszna odmiana
caralajna 27.11.2012 11:47
mniam
miroslawa 27.11.2012 05:05
brzmi ciekawie
pajbek 26.11.2012 22:48
Takich jeszcze nie jadłam, pomysł mi się bardzo podoba :-)
cooleczka 26.11.2012 19:43
takich jeszcze nie jadłam
Wiesława1 26.11.2012 18:54
ciekawe
IwonaKa 26.11.2012 18:32
nigdy takich nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak