Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI Z DYNIĄ I BIAŁĄ FASOLĄ NA OSTRO
FARSZ:
Rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę oraz chili, przesmażamy, wrzucamy posiekany czosnek.
Dodajemy pokrojoną dynię,odrobinę soli oraz gałki muszkatołowej i dusimy do miękkości podlewając odrobiną wody.
Do miękkiej dyni wrzucamy ugotowaną fasolę, miksujemy na gładko, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz posiekaną natką pietruszki.
CIASTO:
Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz masło, a następnie podlewamy wodą zagniatając gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy okręgi.
CAŁOŚĆ:
Na ciasto nakładamy porcję farszu, sklejamy pierogi, gotujemy ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Podajemy okraszone cebulką.