Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z dynią hokkaido

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biały ser 250 g
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
przyprawy
dynia 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z dynią hokkaido

SKŁADNIKI:

1 nieduża dynia typu hokkaido
250g białego sera chudego
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
mąka pszenna
olej, sól, pieprz
boczek, masło papryka chilli, lubczyk

Tym razem farsz do pierogów zrobiłam dzień wcześniej. Umytą dynię należy przekroić na pół i oczyścić miąższ z pestek i włókien, pozostałą cześć pokroić na kawałki ok 2cm.Dynię typu Hokkiado nie trzeba obierać ze skóry. Zeszklić cebulkę na tłuszczu, dodać dynię i na małym ogniu obsmażyć aż do miękkości przez ok 20-30 minut, doprawić solą i pieprzem. Po przestudzeniu, dynię wraz z cebulą i czosnkiem zblenderować. Dodać pokruszony ser biały, i delikatnie wymieszać. Spróbować i w razie czego doprawić do smaku.
Ciasto na pierogi standardowo robimy ze sprawdzonego przepisu:
http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html
Dobrze wyrobione ciasto należy rozwałkować na cieknie ciasto. Wciąć krążki szklanką, nałożyć farsz, i lepić pieroga za pierogiem.
Gotować 2 minuty od wypłynięcia.

Do takich pierogów będzie pasować pikantna okrasa z prażonego boczku w papryczce chilli i lubczyku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 29.09.2016 09:54
Wyglądają bardzo smakowicie:)
MarchiochaKucharzy 14.11.2013 13:39
Pierożki wyjdą z każdej dyni, ale ja akurat preferuję hokkiado. Jest najbardziej pomarańczowa i nie trzeba obierać ze skorki :)
Kolorowa 13.11.2013 17:12
z tego co pamiętam to nie można chyba umieszczać swoich linków w przepisach.... z każdej dyni wyjdą, prawda ?
bogusia19 13.11.2013 11:54
naprawdę smaczne
matesko 13.11.2013 09:45
takich nigdy nie jadłam
dodi 13.11.2013 08:58
pyszne pierogi
Paolcia 13.11.2013 08:52
ojjj pychotka :) palce lizać mniammm
Stenka 13.11.2013 08:43
ciekawy przepis
Aga-25 13.11.2013 08:20
wspaniałe pierożki
brioszka 13.11.2013 08:15
mój ulubiony rodzaj dyni :)
Agnieszka-87-25 13.11.2013 08:12
fajna nowość dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak