Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z dynią hokkaido
1 nieduża dynia typu hokkaido
250g białego sera chudego
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
mąka pszenna
olej, sól, pieprz
boczek, masło papryka chilli, lubczyk
Tym razem farsz do pierogów zrobiłam dzień wcześniej. Umytą dynię należy przekroić na pół i oczyścić miąższ z pestek i włókien, pozostałą cześć pokroić na kawałki ok 2cm.Dynię typu Hokkiado nie trzeba obierać ze skóry. Zeszklić cebulkę na tłuszczu, dodać dynię i na małym ogniu obsmażyć aż do miękkości przez ok 20-30 minut, doprawić solą i pieprzem. Po przestudzeniu, dynię wraz z cebulą i czosnkiem zblenderować. Dodać pokruszony ser biały, i delikatnie wymieszać. Spróbować i w razie czego doprawić do smaku.
Ciasto na pierogi standardowo robimy ze sprawdzonego przepisu:
http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html
Dobrze wyrobione ciasto należy rozwałkować na cieknie ciasto. Wciąć krążki szklanką, nałożyć farsz, i lepić pieroga za pierogiem.
Gotować 2 minuty od wypłynięcia.
Do takich pierogów będzie pasować pikantna okrasa z prażonego boczku w papryczce chilli i lubczyku.