Pierogi z czrnymi malinami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • mleko

    1/2 szkl
  • woda gorąca

    1/2 szkl
  • jajko

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatki

  • maliny

    2 szkl
  • cukier

  • śmietana

  • sos

    czekoladowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z czrnymi malinami foto
Masło rozpuścić w gorącej wodzie, połączyć z mlekiem
Krok 2 - Pierogi z czrnymi malinami foto
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać jajko i odrobinę soli.
Krok 3 - Pierogi z czrnymi malinami foto
Stopniowo dolewać wodę z mlekiem mieszając nożem.
Krok 4 - Pierogi z czrnymi malinami foto
Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, włożyć do foliowego woreczka, pozostawić na pół godziny.
Krok 5 - Pierogi z czrnymi malinami foto
Następnie rozwałkować, wykroić krążki, ułożyć po kilka malin.
Krok 6 - Pierogi z czrnymi malinami foto
Złożyć na pół i bardzo dokładnie zlepić brzegi ciasta. Zgotować dużą ilość wody, osolić, partami wrzucać pierogi i gotować 2-3 minuty. Podawać oprószone cukrem i śmietaną wymieszaną z sosem czekoladowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 30.06.2017 22:44
Dobre pierogi.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat