Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z cieciorką, szpinakiem, twarogiem i ziemniakami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 3,5 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
woda zimna 1 1/3 szklanki

farsz

cieciorka 100 g
szpinak mrożony 250 g
twaróg 250 g
ziemniaki 300 g
cebula
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z cieciorką, szpinakiem, twarogiem i ziemniakami

FARSZ: Cieciorkę moczymy przez noc dzień wcześniej, następnie gotujemy do miękkości około 1 godziny, osączamy. Ziemniaki gotujemy, osączamy, dodajemy do nich cieciorkę, rozbijamy tłuczkiem. Następnie dodajemy twaróg i raz jeszcze wszystko ubijamy. Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy do farszu, mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Przekładamy do ziemniaków. Farsz przyprawiamy i mieszamy.
CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 10 minut. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane np. roztopionym masełkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak