Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ciecierzycą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto pierogowe

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże 50 g
jajko 1 szt
śmietana 18 proc 200 ml
masło lub margaryna 50 g
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku do smaku

farsz

ciecierzyca 1 szklanka
suszone pomidory 6 szt
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki

do posypania

słonecznik łuskany 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt

Porada

Pierogi podawać do czerwonego barszczyku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ciecierzycą

Ciecierzycę opłukać i namoczyć w wodzie na 12 godzin. Odlać wodę w której się moczyła, zalać nową i gotować do miękkości około godziny. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oleju. Pomidory wyjąć z zalewy i drobno pokroić. Wszystkie składniki zmiksować, dodać przyprawy i wymieszać.
Zagnieść ciasto z podanych składników, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm. Wyciąć kwadraty lub krążki, na każdy nałożyć trochę farszu, zlepić brzegi. Roztrzepać żółtko, posmarować pierogi i posypać słonecznikiem
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 24.03.2015 09:07
super pierożki
marenka 11.01.2015 12:59
Napewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak