Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ciecierzycą

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 3/4 szkl
cebula 2 szt
papryczka chilli 1 szt
czosnek 3 ząbki
imbir 3 cm
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżka
mąka 2 szkl
woda 3/4 szkl
masło 2 łyżki
drożdże suche 1 łyżeczka
sól
jajko
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ciecierzycą

Kroki postępowania

1
Ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie do zmięknięcia. Około godzinę. Następnie ją przecieramy widelcem lub rozbijamy w moźdzerzu. Do ciecierzycy dodajemy przysmażoną cebulkę z imbirem, czosnkiem, chilli i garam masalą. Całość mieszamy.
Krok 1 - Pierogi z ciecierzycą foto
2
Z rozpuszczonego masła, wody, mąki, soli i drożdży wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy od szklanki. Na każdy placek kładziemy po łyżeczce farszu i sklejamy za pomocą wody z kolejnym plackiem.
Krok 2 - Pierogi z ciecierzycą foto
3
Pieczemy w temp 180 stopni około 12-15 minut.
Krok 3 - Pierogi z ciecierzycą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 11.01.2015 08:51
Ciecierzyca jest bardzo zdrowa, warto z niej przygotowywać dania
GOSIA18 05.11.2012 12:07
Jadłam dawno, dawno jako dziecko, trzeba spróbowac teraz, super
Danost 05.11.2012 10:16
nie jadłam takich nigdy
Piotr-21 05.11.2012 10:12
apetyczne
gosia561 05.11.2012 09:55
muszę spróbować takie nadzienie
Sylwia56
Sylwia56 05.11.2012 09:49
ostatnio miałam dużo ciecierzycy, bardzo lubię, ciekawe jak w tej postaci smakuje
halina17 05.11.2012 09:47
Nie jadłam pierogów z ciecierzycą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak