Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną.

Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka żytnia

    razowa 2 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mleko ciepłe

    około 1 szklanka
  • sól

    1 mała płaska łyżeczka

Farsz

  • kasza jaglana

    1 woreczek ( 10 dag )
  • cebula

    1 mała sztuka
  • masło do smażenia

  • koperek suszony

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku

Dodatkowo

  • mąka żytnia

    razowa niewielka ilość
  • sól

    do gotowania
  • olej

    1 łyżka
  • cebula

    1 mała sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Są to moje pierwsze pierogi z takim ciastem,do tej pory robiłam tylko pszenne ciasto.Z racji tego, że mam dużo mąki razowej żytniej postanowiłam przygotować z niej ciasto na pierogi. Na początku to nie chciało mi to ciasto wyjść,dosypałam więc mąki pszennej i udało się. Takie pierogi są bardzo syte. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Farsz: Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, dokładnie osączamy i wyjmujemy z woreczka. Kaszę bez woreczka gotujemy do wchłonięcia przez nią całego płynu cały czas mieszając. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia.

2. Do przestudzonej kaszy dodajemy koperek, cebulę z masłem, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.

3. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Pamiętajmy, że takie ciasto będzie miało inną konsystencję niż ciasto z samej mąki pszennej. Ciasto odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło.

4. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farszu i zlepiamy formując pierogi.

5. Cebulę obieramy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia.

6. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ja swoje pierogi gotowałam znacznie dłużej niż gotuję pierogi z ciastem z mąki pszennej.

7. Ugotowane pierogi odcedzamy, nakładamy na talerze, polewamy stopionym masłem z cebulką i podajemy. Smacznego.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 40 pierogów.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

29.01.2017 22:00
Polecam spróbować:)

Babeczka35

29.01.2017 21:59
Dziękuję:) Mam jeszcze miseczkę:)

gusia1000

29.01.2017 21:21
Takie niespotykane pierogi.

Habibi

29.01.2017 18:58
Bardzo apetyczne pierożki i śliczny talerz :)))))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat