Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka żytnia razowa 2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
mleko ciepłe około 1 szklanka
sól 1 mała płaska łyżeczka

Farsz

kasza jaglana 1 woreczek ( 10 dag )
cebula 1 mała sztuka
masło do smażenia
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Dodatkowo

mąka żytnia razowa niewielka ilość
sól do gotowania
olej 1 łyżka
cebula 1 mała sztuka

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 40 pierogów.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną.

Są to moje pierwsze pierogi z takim ciastem,do tej pory robiłam tylko pszenne ciasto.Z racji tego, że mam dużo mąki razowej żytniej postanowiłam przygotować z niej ciasto na pierogi. Na początku to nie chciało mi to ciasto wyjść,dosypałam więc mąki pszennej i udało się. Takie pierogi są bardzo syte. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Farsz: Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, dokładnie osączamy i wyjmujemy z woreczka. Kaszę bez woreczka gotujemy do wchłonięcia przez nią całego płynu cały czas mieszając. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia.

2. Do przestudzonej kaszy dodajemy koperek, cebulę z masłem, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.

3. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Pamiętajmy, że takie ciasto będzie miało inną konsystencję niż ciasto z samej mąki pszennej. Ciasto odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło.

4. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farszu i zlepiamy formując pierogi.

5. Cebulę obieramy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia.

6. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ja swoje pierogi gotowałam znacznie dłużej niż gotuję pierogi z ciastem z mąki pszennej.

7. Ugotowane pierogi odcedzamy, nakładamy na talerze, polewamy stopionym masłem z cebulką i podajemy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 29.01.2017 22:00
Polecam spróbować:)
Babeczka35 29.01.2017 21:59
Dziękuję:) Mam jeszcze miseczkę:)
gusia1000 29.01.2017 21:21
Takie niespotykane pierogi.
Habibi 29.01.2017 18:58
Bardzo apetyczne pierożki i śliczny talerz :)))))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak