Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z brązową soczewicą i ziemniakami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
olej rzepakowy 3 lyzki
woda ciepła 300 ml
sól do smaku

farsz

soczewica pol szklanki
ziemniaki 3 szt
cebula biała 1szt
Kminek mielony Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
sól do smaku
olej do smażenia

dodatkowo

masło 7 dag
mąka pszenna do podsypywania

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z brązową soczewicą i ziemniakami

Z maki, oleju, wody i soli zagniatamy ciasto. Soczewice gotujemy do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na zloty kolor na oleju. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Następnie łączymy z ugotowana soczewica, cebula i przyprawami i dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki. Na każde kolko nakładamy farsz i zlepiamy. Wodę zagotowujemy w garnku z dodatkiem soli. Zlepione pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3 min. Masło rozpuszczamy. Ugotowane pierogi wyciągamy łyżką cedzakowa, układamy na talerzu i polewamy roztopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 10.10.2016 14:31
ciekawy farsz
Diana Rusiłowicz 09.10.2016 00:58
Apetyczna propozycja!
Iwusia 08.10.2016 22:15
lubie pierogi
magdow 08.10.2016 14:55
muszę koniecznie wypróbować !
Madzai 08.10.2016 13:59
Pierogi w każdej postaci mniam :)
jagoda5913 08.10.2016 13:11
pyszne pierogi
bertpvd 08.10.2016 12:57
bardzo ciekawe połączenie smaków :)
norweska20 08.10.2016 10:53
ciekawy pomysł na nadzienie
gosia56 08.10.2016 10:36
na pewno pyszne;)
RenataZ-et 08.10.2016 09:57
super nadzienie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak