Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z bobu i tuńczyka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

feta 15 dag
szczypiorek 1/2 pęczek
czosnek 2-3 ząbki
Pieprz biały mielony Prymat
sól
bób 1 szkl
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z bobu i tuńczyka

Ciasto na pierogi:
ok 2,5 szkl mąki,
jajko
wody tyle ile zabierze ciasto
Do polania pierogów :
Sos pomidorowy
puszka pomidorów pelati
świeży lub granulowany czosnek
bazylia
oregano
ostra papryczka
2-3 łyżki oliwy
ew włoski ser do posypania

Bób roztarłam widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodałam ser i odsączonego tuńczyka. Wsypałam drobno posiekany szczypior. Doprawiłam czosnkiem, pieprzem i ostrożnie solą ponieważ ser jest już dość słony.

Następnie przygotowałam ciasto na pierogi- do miski przesiałam mąkę, wbiłam jajko, a wody wlałam tyle aby dało się zagnieść elastyczne ciasto. Odstawiłam je na bok przykryte ściereczką żeby sobie odpoczęło parę minut.

W tym czasie przygotowałam sos do polania. Czosnek podsmażyłam na oliwie, wlałam pomidory, dusiłam tak długo aż straciły smak konserwy. Przyprawiłam do smaku.
Z ciasta wykrawałam krążki kubkiem ulubionej wielkości i formowałam pierogi w kształcie dużych uszek ( czasem do ciasta pierogowego dodaję szczyptę rozpuszczonej w małej ilości wody spiruliny, co daje zielonkawy kolor i algowy posmak) Ugotowane pierogi, po odsączeniu polałam sosem i posypałam startym włoskim serem (grana padano,parmezan).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 22.01.2014 23:36
inny sposób na pierogi
Aleksandra/Olcia 18.01.2014 17:39
ciekawe jak smakują
Ania321 18.01.2014 17:39
Ciekawy przepis, w takiej wersji pierogów jeszcze nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak