Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi szpinakowo- pomidorowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto pierogowe

mąka pszenna 300 g
sól 1 łyżeczka
jajko 1 szt
woda ciepła 1 szkl

farsz

szpinak 300 g
pomidory suszone Smak 10 szt
cebula biała 1/2 szt
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi szpinakowo- pomidorowe

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z sola.
Dodać jajko i powoli dodawać wodę zarabiając ciasto.
Ja pod koniec dodaję jeszcze odrobinę oleju do ciasta.
Wyrabiamy na gładkie jednolite ciasto i odstawiamy na chwilkę.
Krok 1 - Pierogi szpinakowo- pomidorowe foto
2
Rozmrożony szpinak podsmażyć na patelni razem z posiekana cebula.
Ja zrobiłam to na zalewie z pomidorów. Dodajemy dużo czosnku.
Następnie doprawiłam do smaku sola i pieprzem
Krok 2 - Pierogi szpinakowo- pomidorowe foto
3
Pomidory kroimy drobno i łączymy ze szpinakiem
Krok 3 - Pierogi szpinakowo- pomidorowe foto
4
Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanka kółeczka i nakładamy na każde farsz.
Zlepiamy dokładnie brzegi.

Gotować w osolonej wodzie
Krok 4 - Pierogi szpinakowo- pomidorowe foto
6
SMACZNEGO!!!
Krok 5 - Pierogi szpinakowo- pomidorowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 05.01.2015 11:37
pyszne pierogi
IlonaAlbertos 26.11.2014 12:11
Mogą być smaczne.
pestka 26.11.2014 09:00
z pewnością są smaczne
AgaS10 26.11.2014 08:50
ciekawy pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak