Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi selerowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

seler korzeniowy 2 duże
cebula 3 duże
mąka pszenna 3 szkl.
mleko 1/2 szkl.
masło 4 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat
woda 1/2 szkl.
koper
przyprawa do zup

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi selerowe

Seler obrać, umyć, osączyć i zetrzeć na tarce o największych oczkach.
Cebulę posiekać i zeszklić na 3 łyżkach masła, lekko zrumienić, dodać starty seler i doprawić - podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości, stale mieszając, a na końcu odparować zupełnie cały płyn.
Kiedy seler przestygnie doprawić go posiekanym koperkiem.

Łyżkę masła rozpuścić we wrzącej wodzie i dolać ciepłe mleko.
Tak przygotowanym płynem zaparzyć mąkę pszenną i zagnieść niezbyt twarde ciasto, jak na tradycyjne pierogi.
Odłożyć na pół godziny nakryte ściereczką, aby odpoczęło.
Wałkować podsypując mąką - szklanką wycinać krążki i faszerować przgotowanym selerem, zlepiać bardzo dokładnie.
Gotować jak każde pierogi - w dużej ilości lekko osolonego wrzątku.

Gotowe pierogi podawać ze zrumienioną, na skwarkach lub na maśle klarowanym, cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 02.07.2013 14:51
ciekawy przepis
pierniczkowo 19.04.2013 12:48
bardzo fajny oryginalny farsz:)
Habibi 19.04.2013 11:09
Ja kocham selera pod każdą postacią, stąd powstał taki mój farsz autorski :)
Konczi 18.04.2013 17:18
nigdy takich nie jadłam ale zapowiadają się fajnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak