Pierogi ruskie z wędzonym twarogiem i majerankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

~ CIASTO

  • mąka pszenna

    700 g
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • gorąca woda

~ FARSZ

  • ziemniaki ugotowane

    700 g
  • twaróg wędzony

    500 g
  • cebula biała

    2 duże
  • skwarki

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Smalec wieprzowy

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować poprzedniego dnia, ostudzić i zmielić razem z twarogiem. Cebulę posiekać i podsmażyć na smalcu z dodatkiem oleju. Dodać skwarki i dokładnie wymieszać. Farsz doprawić solą czosnkową, majerankiem i pieprzem. Schłodzić.

Mąkę połączyć z solą, masłem i gorącą wodą. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Nakryć i odstawić na pół godziny.

Z rozwałkowanego niezbyt cienko ciasta wycinać krążki, nadziewać oziębionym farszem i gotować w osolonej wodzie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 01.02.2017 15:46
takich nie jadłam, ale brzmi to zachęcająco!
olkaaa 31.01.2017 21:45
lubię takie
magdow 31.01.2017 20:56
super przepis !
Kluska_87 31.01.2017 20:30
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat