Pierogi ruskie z serem wędzonym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Ponoć ta polska, tak dobrze czytacie, jest w 50-ciu najlepszych potraw na świecie. Ruskie pierogi to całkiem inna bajka, gdyż są bez sera. A nasze, takie pyszniutkie, tym razem podrasowane twarogiem wędzonym. O ja!!!!!!!!! Po obiedzie, koła do góry, ślinotok po spaniu. Petarda!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • twaróg wędzony

    250 gramów
  • ziemniaki

    500 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka

Ciasto:

  • mąka

    450 gramów
  • masło 82%

    1 łyżka
  • wrzątek

    350 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy.

Ser i ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Dodajemy zeszkloną na maśle klarowanym, cebulę, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Masę wyrabiamy.

W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto.

Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.

Gotujemy w osolonym wrzątku, 3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Z podanych proporcji wychodzi około 40 pierogów.

Podajemy z ulubioną omastą lub śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat