Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z serem wędzonym

5.0
(52)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Ponoć ta polska, tak dobrze czytacie, jest w 50-ciu najlepszych potraw na świecie. Ruskie pierogi to całkiem inna bajka, gdyż są bez sera. A nasze, takie pyszniutkie, tym razem podrasowane twarogiem wędzonym. O ja!!!!!!!!! Po obiedzie, koła do góry, ślinotok po spaniu. Petarda!

Składniki:

Składniki:

twaróg wędzony 250 gramów
ziemniaki 500 gramów
cebula 2 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
masło klarowane 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka

Ciasto:

mąka 450 gramów
masło 82% 1 łyżka
wrzątek 350 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z serem wędzonym

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy.

Ser i ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Dodajemy zeszkloną na maśle klarowanym, cebulę, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Masę wyrabiamy.

W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto.

Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.

Gotujemy w osolonym wrzątku, 3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Z podanych proporcji wychodzi około 40 pierogów.

Podajemy z ulubioną omastą lub śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak