Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z serem wędzonym
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy.
Ser i ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Dodajemy zeszkloną na maśle klarowanym, cebulę, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Masę wyrabiamy.
W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto.
Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.
Gotujemy w osolonym wrzątku, 3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Z podanych proporcji wychodzi około 40 pierogów.
Podajemy z ulubioną omastą lub śmietaną.