Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z miętą
Pierogi ruskie z miętą. Są ciekawą odmianą dla tradycyjnego przepisu. Dodatek mięty sprawia, że farsz staje się lżejszy i ma przyjemny orzeźwiający smak. Mięta idealnie komponuje się w tym farszu z pozostałymi składnikami, nadając całości ciekawego charakteru. Jeśli lubicie pierogi ruskie i miętę osobno, to spróbuje to połączyć, aby ocenić samodzielnie efekt końcowy. Wg mnie jest idealny!
Kroki postępowania
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie. Dodajemy miękkie masło, sól, jajko i wlewając ciepłą wodę, zagniatamy ciasto.
Z ciasta formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 15 minut.
Obieramy ziemniaki, gotujemy, po ugotowaniu przeciskamy przez praskę. Tak samo przeciskamy ser. Dodajemy posiekane listki mięty, posiekaną drobno cebulkę i czosnek, doprawiamy do smaku. Wszystko mieszamy.
Farsz kulkujemy, czyli formujemy kulki o wielkości małego orzecha włoskiego.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy koła, na każdym kładziemy kulkę farszu.
Zlepiamy brzegi ciasta, formując pierogi. Wrzucamy do osolonego wrzątku, gotując po wypłynięciu 3-4 minuty.