Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Pierogi ruskie z miętą

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Pierogi ruskie z miętą. Kto ich nie próbował, koniecznie musi to zrobić. Przepis poniżej. 

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna
500 g
woda letnia
1 szklanka
masło
4 łyżki
sól do smaku
Sklep Prymat
jajko
1 sztuka

Farsz:

ser biały
400 gramów
ziemniaki
5-6 sztuk
sól do smaku
Sklep Prymat
cebula
0,5 sztuki
czosnek
2 ząbki
mięta liście
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z miętą

Pierogi ruskie z miętą. Są ciekawą odmianą dla tradycyjnego przepisu. Dodatek mięty sprawia, że farsz staje się lżejszy i ma przyjemny orzeźwiający smak. Mięta idealnie komponuje się w tym farszu z pozostałymi składnikami, nadając całości ciekawego charakteru. Jeśli lubicie pierogi ruskie i miętę osobno, to spróbuje to połączyć, aby ocenić samodzielnie efekt końcowy. Wg mnie jest idealny!

Kroki postępowania

1

Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie. Dodajemy miękkie masło, sól, jajko i wlewając ciepłą wodę, zagniatamy ciasto.

Krok 1 - Pierogi ruskie z miętą foto
2

Z ciasta formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 15 minut.

Krok 2 - Pierogi ruskie z miętą foto
3

Obieramy ziemniaki, gotujemy, po ugotowaniu przeciskamy przez praskę. Tak samo przeciskamy ser. Dodajemy posiekane listki mięty, posiekaną drobno cebulkę i czosnek, doprawiamy do smaku. Wszystko mieszamy.

Krok 3 - Pierogi ruskie z miętą foto
4

Farsz kulkujemy, czyli formujemy kulki o wielkości małego orzecha włoskiego.

Krok 4 - Pierogi ruskie z miętą foto
5

Ciasto wałkujemy, wykrawamy koła, na każdym kładziemy kulkę farszu.

Krok 5 - Pierogi ruskie z miętą foto
6

Zlepiamy brzegi ciasta, formując pierogi. Wrzucamy do osolonego wrzątku, gotując po wypłynięciu 3-4 minuty.

Krok 6 - Pierogi ruskie z miętą foto

A jeśli szukasz innych podobnych przepisów to zapraszam: pierogi w waflu, pierogi z wędzonym twarogiem i pierogi ze skwarkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wirtualnykucharz 20.05.2015 19:09
Jak ja lubię ruskie pierogi.
RenataZ-et 19.05.2015 22:10
świetne połączenie
gosia1988 19.05.2015 20:13
chętnie spróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak