Pierogi ruskie z miętą

Pierogi ruskie z miętą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    500 g
  • woda letnia

    1 szkl
  • masło

    4 łyżki
  • sól do smaku

  • jajko

    1 szt

Farsz

  • ser biały

    400 g
  • ziemniaki

    5-6
  • sól do smaku

  • cebula

    1/2
  • ząbki czosnku

    2
  • mięta liście

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie z miętą foto
Na stolnicę przesiewamy mąkę , robimy wgłębienie. Dodajemy miękkie masło , sól , jajko i wlewając ciepłą wodę , zagniatamy ciasto .
Krok 2 - Pierogi ruskie z miętą foto
Z ciasta formujemy kulę.Przykrywamy ściereczką , zostawiamy na 15 minut.
Krok 3 - Pierogi ruskie z miętą foto
Obieramy ziemniaki , gotujemy , po ugotowaniu przeciskamy przez praskę . Tak samo przeciskamy ser. Dodajemy posiekane listki mięty , posiekaną drobno cebulkę i czosnek , doprawiamy do smaku.Wszystko mieszamy.
Krok 4 - Pierogi ruskie z miętą foto
Farsz kulkujemy , czyli formujemy kulki o wielkości małego orzecha włoskiego.
Krok 5 - Pierogi ruskie z miętą foto
Ciasto wałkujemy , wykrawamy koła, na każdym kładziemy kulkę farszu.
Krok 6 - Pierogi ruskie z miętą foto
Zlepiamy brzegi ciasta , formując pierogi . Wrzucamy do osolonego wrzątku , gotując po wypłynięciu 3-4 minuty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wirtualnykucharz 20.05.2015 19:09
Jak ja lubię ruskie pierogi.
RenataZ-et 19.05.2015 22:10
świetne połączenie
gosia1988 19.05.2015 20:13
chętnie spróbuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat