Pierogi ruskie okraszone smażoną cebulką

Pierogi ruskie okraszone smażoną cebulką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pierogi ruskie z wyrazistym, pieprznym farszem, okraszone smażoną cebulką oraz dodatkiem kwaśnej śmietany to niezapomniane smaki dzieciństwa niejednego z nas <3. Polecam, pyszny obiad gwarantowany. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    500 gramów
  • gorąca woda

    280 mililitrów
  • olej

    4 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka

Farsz:

  • ziemniaki

    500 gramów
  • twaróg

    400 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Pokrojoną cebulkę rumienimy na maśle. Twaróg kruszymy i dodajemy do ostudzonych ziemniaków. Dodajemy także podsmażoną cebulkę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.

KROK 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, olej i wlewamy gorącą wodę*, a następnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego okrągłe placki za pomocą szklanki, a pozostałe części ciasta przykrywamy ściereczką lub miseczką.

* Woda ma być gorąca, ale nie wrząca.

KROK 3. Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Pierogi układamy na lnianej lub bawełnianej ściereczce, przykrywając je dodatkowo drugą, aby nie wysychały.

KROK 4. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 3-4 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby ociekły z wody. Następnie pierogi polewamy roztopionym masłem lub olejem, aby zapobiec ich sklejaniu. Podajemy okraszone cebulką oraz dodatkiem kwaśnej śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat