Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie okraszone boczkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 40 dag
ser biały 25 dag
cebula 1 szt
mąka 1/2 kg
jajko 2 szt
olej 2 łyżki
boczek surowy 20 dag
oliwa
sól
pieprz
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie okraszone boczkiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie i przeciskam przez praskę. Cebulę kroję w kosteczkę i szklę na oliwie. Do ziemniaków dodaję ser, cebulę, jajko, sól oraz pieprz.
Krok 1 - Pierogi ruskie okraszone boczkiem foto
2
Dokładnie łączę wszystkie składniki.
Krok 2 - Pierogi ruskie okraszone boczkiem foto
3
Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję.
Krok 3 - Pierogi ruskie okraszone boczkiem foto
4
Szklanką wycinam krążki. Nakładam porcję farszu i zlepiam pierogi. Pierogi wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 5 minut. Odcedzam.
Krok 4 - Pierogi ruskie okraszone boczkiem foto
5
Boczek kroję w drobną kostkę i smażę na rumiano w rondelku. Pierogi wykładam na talerz i okraszam podsmażonym boczkiem.
Krok 5 - Pierogi ruskie okraszone boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza620 26.12.2015 21:28
najlepsze są ruskie
marzut 20.01.2015 09:00
dobry pomysł na obiad :)
irenka 19.01.2015 20:00
pychotka ,moje ulubione
Barbara777 19.01.2015 19:16
apetycznie wyglądają
Babeczka35 19.01.2015 15:26
Uwielbiam takie pierogi.
Sroczka 19.01.2015 15:24
Pyszne pierogi, zjadłabym trochę.
marcia7 19.01.2015 14:18
prawdziwe ruskie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak