Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
woda ciepła 1 szklanka

farsz

twaróg półtłusty 250 gram
ziemniaki ugotowane 250-300 gram
cebule 3
masło lub margaryna 2 łyżki
olej
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Ser i ziemniaki przeciskamy przez praskę. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Połowę cebuli smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu, zeszkloną dodajemy do farszu i mieszamy. Drugą połowę podsmażamy z dodatkiem soli na oleju - będzie do polania pierogów.
Krok 1 - Pierogi ruskie foto
2
do mąki stopniowo dolewamy gorącą wodę (tak aby nie parzyła w ręce), dajemy tyle by ciasto było miękkie i elastyczne. Zagniecione dzielimy na części, cienko wałkujemy i wykrawamy krążki
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
3
Na każdy krążek ciasta dajemy po łyżeczce farszu - dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy ok 3-4 minuty na wolnym ogniu. Podajemy polane cebulką. Mi wyszło 30 sztuk
Krok 3 - Pierogi ruskie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 27.02.2017 11:36
moje ulubione
aga3103 26.02.2017 23:19
To moje ulubione pierogi :)
Łukasz15 26.02.2017 20:00
Świetne pierożki
halina17 26.02.2017 19:53
Bardzo lubię ruskie pierogi.
adelajda 26.02.2017 18:08
klasyk sam się broni
pestka 26.02.2017 18:01
bardzo lubię takie pierogi
Ania321 26.02.2017 17:53
zjadłabym bardzo chętnie :)
Krzysztof15 26.02.2017 17:42
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak