Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 kilogram
  • woda letnia

    2 szklanki
  • olej

    1/4 szklanki
  • sól

  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka

Farsz

  • ser biały

    1 kilogram
  • ziemniaki ugotowane

    0,5 kilograma
  • cebula

    2 sztuki
  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie foto
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
Ziemniaki i ser mielimy w maszynce.Cebulę kroimy w kostke,przesmażamy na oleju na złoty kolor,dodajemy do ziemniaków ,doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
Ciasto cienko wałkujemy,za pomocą szklanki wycinamy krążki i na środek każdego krążka nakładamy farsz .
Krok 4 - Pierogi ruskie foto
Składamy na pół i zlepiamy brzegi pierogów robiąc falbankę.
Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż pierogi wypłyną na wierzch przez 3-4 minuty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 30.06.2015 17:54
Uwielbiam i najbardziej mi smakują kiedy ktoś mi ich nalepi
Grazyna0211 30.06.2015 16:01
moje ulubione
ania2610 30.06.2015 15:03
wyglądają pysznie - bardzo je lubię!
Mniam 30.06.2015 14:20
Moje ulubione pierogi!
Ewa104 30.06.2015 13:22
W moim farszu jest przewaga ziemniaków nad serem,bo tak lubimy bardziej.Ale ogólnie pierogi ruskie to proste i niedrogie danie a tak pyszne,że mało kto ich nie lubi.
w mojej kuchni 30.06.2015 10:35
pyszne danie do zjedzenia
patryska76 29.06.2015 23:22
smaczne pierogi!
jagoda5913 29.06.2015 23:08
Pycha pierogi
Ewa Wojtaszko 29.06.2015 22:57
moje ulubione :)
Anna169Hosz 29.06.2015 22:40
Wyglądają fantastycznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat