Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
woda ciepła 1 szklanka
żółtko jajek 1 sztuka
masło 3 łyżki
sól do smaku szczypta

Farsz

ser biały 1 kostka
ziemniaki ugotowane 8 sztuk
cebula podsmażona 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Z podanych składników zagnieść ciasto, aby było gładkie i elastyczne. Cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie. Ugotowane ziemniaki ugnieść z białym serem i dodać podsmażoną cebulkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na blacie z mąką na 0,5 cm i wycinać krążki. Na środek każdego kółka położyć łyżeczkę farszu i zalepiać, ale starannie. Pozlepiane pierogi wrzucać na osolony wrzątek. wyjąć po 2-3 minutach od wypłynięcia. Polać tłuszczykiem z cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak