pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    0,5 szklanki
  • mleko

    0,5 szklanki
  • olej

    0,25 szklanki
  • woda letnia

    0,5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka

farsz

  • ziemniaki

    0,5 kg
  • ser biały

    0,5 kg
  • cebula biała

    1 szt
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Można zmielić :). Ser najlepiej kupić w postaci mielonej. Jeśli takiego nie mamy, musimy sami go zmielić. I tutaj dodam, że praską do ziemniaków nie jest łatwo przecisnąć zimny ser :(. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i prażymy na małej ilości masła. Dodajemy bryndzę i przyprawa wg upodobania. Mieszamy dokładnie.
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki, nakładamy farsz i lepimy...
Gotowe wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy ok 5 do 10 minut. Czas mierzymy od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 08.03.2017 12:21
Uwielbiam z dużą ilością cebulki i pieprzem.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat