Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi ruskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 0,5 szklanki
mleko 0,5 szklanki
olej 0,25 szklanki
woda letnia 0,5 szklanki
jajko 1 sztuka

farsz

ziemniaki 0,5 kg
ser biały 0,5 kg
cebula biała 1 szt
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi ruskie

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Można zmielić :). Ser najlepiej kupić w postaci mielonej. Jeśli takiego nie mamy, musimy sami go zmielić. I tutaj dodam, że praską do ziemniaków nie jest łatwo przecisnąć zimny ser :(. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i prażymy na małej ilości masła. Dodajemy bryndzę i przyprawa wg upodobania. Mieszamy dokładnie.
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki, nakładamy farsz i lepimy...
Gotowe wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy ok 5 do 10 minut. Czas mierzymy od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.03.2017 12:21
Uwielbiam z dużą ilością cebulki i pieprzem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak