Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 gram
  • sól

    1/2 łyżeczka
  • żółtko jajek

    2 sztuka
  • masło stopione

    1 1/2 łyżka
  • ziemniaki

    650 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżka
  • cukier

    1 szczypta
  • cebula

    3 sztuka
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • woda

    250 (gorąca)
  • twaróg

    250 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ruskie foto
Na maśle z olejem zarumienić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać szczyptę soli i cukru.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać łyżkę masła i (gorące ziemniaki) ugnieść dokładnie tłuczkiem na gładkie puree. Dodać zarumienioną cebulę. Twaróg pokruszyć do ziemniaków i ponownie ugnieść tłuczkiem. Doprawić na ostro pieprzem i posolić do smaku.
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą rozwałkować bardzo cienko. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi.
Krok 4 - Pierogi ruskie foto
Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty. Na patelni na oleju zeszklić drobno posiekane cebule. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną cebulą.

Rady: Farsz do ruskich pierogów powinien być pikantny, dlatego pieprzu powinno być sporo (u mnie ok. 1 łyżeczki).
Aby farsz miał bardziej delikatną konsystencję ziemniaki można dodatkowo zmielić w maszynce.
Pierogi można okrasić także boczkiem podsmażonym na patelni lub polać roztopionym masłem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EmciaPichci 12.03.2014 08:46
za takie ruskie mogę dać się pokroić! ;)
Ula 19.12.2013 23:20
cudnie wyglądają na tych zdjęciach! Już czuję zapach.. :) Przepis przetestuję
mariel78 30.11.2013 23:53
smaczne pierożki
usmiech 18.11.2013 20:52
ładnie wyglądają
cukiereczek 12.11.2013 18:50
wspaniałe domowe pierogi
maciek7 08.11.2013 16:26
przepyszne
usmiech 29.10.2013 08:57
ładnie wyglądają
Gary Michy 19.10.2013 23:38
Jak pięknie ulepione, mniam :)
Lis 19.10.2013 22:53
lubię takie pierogi - a ruskie to moje ulubione:)
mufinka79 19.10.2013 21:57
Uwielbiam :) Zresztą wszystkie pierogi lubię :) Mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat