Pierogi ruskie;)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Domowe pierogi ruskie.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka

    3 szklanki
  • woda

    250 mililitrów
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta

Farsz:

  • ziemniaki ugotowane

    800 gramów
  • ser biały

    400 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka

Do podsmażenia cebulki:

  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj farsz.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło wsyp obraną, umytą, pokrojoną w kostkę cebulkę. Zarumień.

Mąkę przesiej na stolnicę, w środku zrób dołek, wlej łyżkę roztopionego masła. Powoli wlej też szklankę ciepłej wody. Rozrabiaj ciasto najpierw nożem, a później ok 15-20 minut rękami, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ciasto miską i zostaw na 30 minut żeby dojrzało.

Podziel na 2-3 części. Rozwałkuj na grubość 2mm. Wykrawaj z ciasta okrągłe placuszki (ja wykrawam szklanką). Na środek nakładaj farsz, dokładne zlep brzegi.

Wrzucaj pierogi do gotującej, osolonej wody. Po wypłynięciu gotuj jeszcze 3 minuty i wyławiaj łyżką cedzakową.

Ja po ugotowaniu lubię sobie pierożki smażyć na patelni:)

Życzę smacznego!

Dotamisio
Jeśli do ciasta dodasz jajko, będzie ono twardsze. Najlepiej przygotuj sobie wcześniej wszystkie produkty, tak by miały temperaturę pokojową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 25.02.2019 12:52
Pyszne pierożki ruskie.;)
Dotamisio 27.05.2019 19:25
Tak,tak pyszne były:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat