Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie;)

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowe pierogi ruskie.

Składniki:

Składniki:

mąka 3 szklanki
woda 250 mililitrów
masło 1 łyżka
sól 1 szczypta

Farsz:

ziemniaki ugotowane 800 gramów
ser biały 400 gramów
cebula 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka

Do podsmażenia cebulki:

masło 2 łyżki

Porada

Jeśli do ciasta dodasz jajko, będzie ono twardsze. Najlepiej przygotuj sobie wcześniej wszystkie produkty, tak by miały temperaturę pokojową.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie;)

Przygotuj farsz.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło wsyp obraną, umytą, pokrojoną w kostkę cebulkę. Zarumień.

Mąkę przesiej na stolnicę, w środku zrób dołek, wlej łyżkę roztopionego masła. Powoli wlej też szklankę ciepłej wody. Rozrabiaj ciasto najpierw nożem, a później ok 15-20 minut rękami, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ciasto miską i zostaw na 30 minut żeby dojrzało.

Podziel na 2-3 części. Rozwałkuj na grubość 2mm. Wykrawaj z ciasta okrągłe placuszki (ja wykrawam szklanką). Na środek nakładaj farsz, dokładne zlep brzegi.

Wrzucaj pierogi do gotującej, osolonej wody. Po wypłynięciu gotuj jeszcze 3 minuty i wyławiaj łyżką cedzakową.

Ja po ugotowaniu lubię sobie pierożki smażyć na patelni:)

Życzę smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 25.02.2019 12:52
Pyszne pierożki ruskie.;)
Dotamisio 27.05.2019 19:25
Tak,tak pyszne były:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak