Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie;)
Przygotuj farsz.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło wsyp obraną, umytą, pokrojoną w kostkę cebulkę. Zarumień.
Mąkę przesiej na stolnicę, w środku zrób dołek, wlej łyżkę roztopionego masła. Powoli wlej też szklankę ciepłej wody. Rozrabiaj ciasto najpierw nożem, a później ok 15-20 minut rękami, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ciasto miską i zostaw na 30 minut żeby dojrzało.
Podziel na 2-3 części. Rozwałkuj na grubość 2mm. Wykrawaj z ciasta okrągłe placuszki (ja wykrawam szklanką). Na środek nakładaj farsz, dokładne zlep brzegi.
Wrzucaj pierogi do gotującej, osolonej wody. Po wypłynięciu gotuj jeszcze 3 minuty i wyławiaj łyżką cedzakową.
Ja po ugotowaniu lubię sobie pierożki smażyć na patelni:)
Życzę smacznego!