Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka gryczana
1 szkl -
mąka pszenna tortowa
1 szkl -
sól
2 szczypty -
woda
250 ml -
Farsz:
-
kapusta kiszona
30 dag -
grzyby suszone
5 dag -
cebula
2 szt -
jajko
1 szt -
masło
1 łyżka -
sól
2 szczypty -
pieprz
2 szczypty -
olej rzepakowy
3 łyżki
Sposób przygotowania
2. Przykrywamy ściereczką bawełnianą by lekko podeschło.
3. FARSZ:
4. grzyby moczymy w zimnej wodzie kilka godzin i w tej samej wodzie je gotujemy .Kapustę odciskamy i kroimy .Cebule pokrojona w drobną kostkę rumienimy na oleju. Dodajemy kapustę i dusimy do jej miękkości .Dodajemy posiekane grzyby ,jajko i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Ciasto wakujemy na placek Wycinamy krążki szklanką .Na każdy nakładamy porcje farszu ,zlepiamy i gotujemy na wrzątku .Gotujemy kilka minut od wypłynięcia.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się