Pierogi razowe z kapustą .

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka gryczana

    1 szkl
  • mąka pszenna tortowa

    1 szkl
  • sól

    2 szczypty
  • woda

    250 ml
  • Farsz:

  • kapusta kiszona

    30 dag
  • grzyby suszone

    5 dag
  • cebula

    2 szt
  • jajko

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    2 szczypty
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto ; Mąkę gryczana i pszenna przesiewamy na stolnice .Dajemy szczyptę soli .Wlewamy powoli ciepłą wodę ,zagniatamy i wyrabiamy lśniące ciasto.
2. Przykrywamy ściereczką bawełnianą by lekko podeschło.
3. FARSZ:
4. grzyby moczymy w zimnej wodzie kilka godzin i w tej samej wodzie je gotujemy .Kapustę odciskamy i kroimy .Cebule pokrojona w drobną kostkę rumienimy na oleju. Dodajemy kapustę i dusimy do jej miękkości .Dodajemy posiekane grzyby ,jajko i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Ciasto wakujemy na placek Wycinamy krążki szklanką .Na każdy nakładamy porcje farszu ,zlepiamy i gotujemy na wrzątku .Gotujemy kilka minut od wypłynięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 18.02.2013 15:34
Super :)
Ewa/kalapurtka 12.07.2011 19:25
nie znam takich pierogów, muszę sprobować
kochanyptysiu 03.02.2011 22:16
oj pysznie!
ben-ka 29.01.2011 10:13
Jeszcze takich nie jadłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat