Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi poznańskie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 40 dag
żółtko jajek 2
stopione masło 2 łyżki
sól
woda letnia

Farsz

płucka cielece 70 dag
bulion 2 szkl
bułka namoczona w mleku
cebula 2
masło 2 łyzki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi poznańskie

Mąkę przesiać, wsypać na stolnicę, zrobić dołek, wbić żółtka, wlać masło, posolić i wyrobić ciasto. Ewentualnie doda trochę wody. Płucka umyć, zalać bulionem i zagotować. Następnie ostudzić i przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle, wymieszać z odciśniętą z mleka bułką, płuckami o doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyciąć krążki, nadziać farszem i skleić. Gotować w osolonym wrzątku aż pierogi wypłyną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak