Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 500 g
grzyby suszone pól litrowy słoik
cebula 2 szt
marchew 1 szt
suszone pomidory 2/3 słoika
sok jabłkowy 100 ml
tymianek 1-2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi pieczone z kapustą i grzybami

wykonanie:

1. Grzyby zalewamy około 300ml wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 minut.

2. Kapustę można przepłukać odrobinę zimną wodą jeśli jest mocno kwaśna. Następnie odciskamy z niej wodę, dość drobno siekamy i umieszczamy w garnku.

3. Wodę, w której moczyły się grzybki wlewamy do garnka z kapustą, a następnie stawiamy go na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem. Grzybki odciskamy z wody i również drobno kroimy, a następnie dorzucamy do kapusty.

4. Cebulę kroimy w kostkę, a marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju z pomidorów. Podsmażamy na nim cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy marchewki. Wszystko razem przesmażamy, aż marchewka zmięknie. Można przykryć patelnię pokrywką lub co jakiś czas dodawać odrobinę wody, aby marchewka się nie wysuszyła lub nie przypaliła. Na koniec dodajemy cebulę i marchew do garnka z kapustą razem z drobno pokrojonymi pomidorami i tymiankiem.

5. Całość gotujemy około 40 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy cydr i przesmażamy, aż wyparuje cały płyn

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak