Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi pieczone
Kapustę zalać wodą, zagotować. Zmniejszyć płomień pod garnkiem, gotować pod przykryciem około 40 minut. Odcedzić, drobno posiekać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Kapustę, grzyby, podsmażoną cebulę, przełożyć do miski. Wbić jajko , doprawić solą i pieprzem . Wymieszać.
Do miski wrzucić rozkruszone drożdże, dodać cukier, 4 łyżki mleka i łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 15 - 20 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę składników, dokładnie wymieszać.
Wymieszane ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, zagnieść. Przełożyć do miski, nakryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut do wyrośnięcia.
Ciasto cienko, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wycinać szklanką krążki, nałożyć na każdy po dużej łyżeczce farszu, dobrze skleić. Ułożyć pierogi na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut. Posmarować rozmieszanym jajkiem, posypać czarnuszką . Piec w temperaturze 175 - 180 stopni około 25 minut.