Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi pieczone

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 40 dkg
mleko 200 mililitrów
jajko 1 sztuka
oliwa 4 łyżki
drożdże świeże 4 dkg
sól 4 szczypty
cukier 1 łyżeczka

FARSZ

kapusta kiszona 35 dkg
grzyby suszone 5 dkg
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi pieczone

Grzyby zalać wodą, odstawić na 2 godziny, ugotować w tej samej wodzie. Dobrze odcedzić, drobno pokroić.
Kapustę zalać wodą, zagotować. Zmniejszyć płomień pod garnkiem, gotować pod przykryciem około 40 minut. Odcedzić, drobno posiekać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Kapustę, grzyby, podsmażoną cebulę, przełożyć do miski. Wbić jajko , doprawić solą i pieprzem . Wymieszać.
Do miski wrzucić rozkruszone drożdże, dodać cukier, 4 łyżki mleka i łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 15 - 20 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę składników, dokładnie wymieszać.
Wymieszane ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, zagnieść. Przełożyć do miski, nakryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut do wyrośnięcia.
Ciasto cienko, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wycinać szklanką krążki, nałożyć na każdy po dużej łyżeczce farszu, dobrze skleić. Ułożyć pierogi na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut. Posmarować rozmieszanym jajkiem, posypać czarnuszką . Piec w temperaturze 175 - 180 stopni około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 21.01.2017 20:25
super przekąska
Janina 21.01.2017 19:00
Fajna propozycja;))
KORAL 21.01.2017 17:05
Fajne, u mnie dzisiaj też pierogi pieczone :))
Wiesława1 21.01.2017 13:41
Lubię takie
Lis 21.01.2017 12:54
Idealne i smakowite
Aleksandra/Olcia 21.01.2017 11:25
pyszniutkie muszą być
Motorek 21.01.2017 09:54
Super smakują
Agnieszka-87-25 21.01.2017 09:38
świetne są
Futka 21.01.2017 09:32
Wspaniałe i bardzo smakowite pierożki :)
bertpvd 21.01.2017 09:13
super przepis
Mniam 21.01.2017 09:06
Bardzo chętnie bym takie pierożki zjadła, szczególnie, że są z moim ulubionym nadzieniem :)
w mojej kuchni 21.01.2017 01:28
takie do barszczu lubimy
Habibi 20.01.2017 23:28
Bardzo smakowite :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak