Przepis i sposób przygotowania na: pierogi pieczenią nadziane i odsmażane...
zimne mięso z pieczonej łopatki zmielić lub zmiksować
dodać 1/2 szklanki tartej bułki i dolać wody lub wywar z rosołu tyle, aby masa nie była za sucha
CIASTO NA PIEROGI:
1/2 kg mąki pszennej
1 łyżka śmietany
1/2 płaskiej łyżeczki soli
około 1 szklanki wrzątku
ciasto wyrabiam w robocie, jeśli mąka "bierze" więcej wody to z wyczuciem dolewam wrzątku
wyrobione ciasto wkładam do woreczka, aby nie wysychało
wałkować cienkie blaty i szklanka wycinać kółka
na środek nałożyć farsz i zlepiać pierogi
wkładać do wrzącej, osolonej i z ciut olejem wody - gotować po wypłynięciu z 3-4 minuty na niedużym ogniu
pierogi tez zamrażam - ale bez gotowania, po zlepieniu układam na tacy i do zamrażarki, już zamrożone wkładam do woreczka
na maśle klarowanym zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, posolić do smaku i dodać pierogi i podsmażać z 5 minut delikatnie mieszając
na koniec dodać łyżkę zmiksowanej natki pietruszki.......SMACZNEGO!!!