Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi pieczenią nadziane i odsmażane...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso z pieczeni 1/2 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
masło do smażenia 1/4 kostki
cebula 2 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi pieczenią nadziane i odsmażane...

pieczeń z łopatki do obiadu upieczona 2 dni wcześniej i specjalnie do farszu upiekłam razem dodatkowy kawałek

zimne mięso z pieczonej łopatki zmielić lub zmiksować

dodać 1/2 szklanki tartej bułki i dolać wody lub wywar z rosołu tyle, aby masa nie była za sucha

CIASTO NA PIEROGI:

1/2 kg mąki pszennej
1 łyżka śmietany
1/2 płaskiej łyżeczki soli
około 1 szklanki wrzątku

ciasto wyrabiam w robocie, jeśli mąka "bierze" więcej wody to z wyczuciem dolewam wrzątku

wyrobione ciasto wkładam do woreczka, aby nie wysychało

wałkować cienkie blaty i szklanka wycinać kółka

na środek nałożyć farsz i zlepiać pierogi

wkładać do wrzącej, osolonej i z ciut olejem wody - gotować po wypłynięciu z 3-4 minuty na niedużym ogniu

pierogi tez zamrażam - ale bez gotowania, po zlepieniu układam na tacy i do zamrażarki, już zamrożone wkładam do woreczka

na maśle klarowanym zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, posolić do smaku i dodać pierogi i podsmażać z 5 minut delikatnie mieszając

na koniec dodać łyżkę zmiksowanej natki pietruszki.......SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 13.08.2013 11:00
takie pierogi,to i ja lubię.
IwonaKa 25.07.2013 23:55
ale pyszności,zjadłabym chętnie
jasiek 19.07.2013 19:35
fajny przepis
Marta11 19.07.2013 18:41
uwielbiam takie pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak