Pierogi na słodko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maka pszenna-yortowa

    50 dkg
  • drożdże świeże

    5 dkg
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • mak

    15 dkg
  • bakalie

    10 dkg
  • miód płynny

    2 łyzki
  • masło stopione

    2 łyzki
  • oliwa

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.
Wszystkie składniki wymieszać.Zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

2

Mak zaparzyć gorąca wodą. Odcedzić na sicie, zmielić przez maszynkę 2 razy.

3

Masło roztopić, dodać gorące do maku. Dodać bakalie, miód i żółtko. Ubić białko na sztywno, dodać delikatnie do masy, wymieszać.

4

Z ciasta wycinać krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę nadzienia i sklejać dokładnie.

5

Na rozgrzaną oliwę wkładamy pierogi. Obsmażamy z każdej strony. Podajemy posypane cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
erym 10.02.2014 08:35
pomyslowo u Ciebie
Seba 10.12.2013 08:02
super pierożki
Klausia 09.12.2013 12:05
na Wigilię by się nadały jako oryginalna potrawa :)
m1monika 29.11.2013 13:12
pyszniutkie :-)
lara 24.11.2013 17:50
ciekawa propozycja
Malinka 22.10.2013 19:05
Takie pierogi-zawsze i wszędzie:)
Katarzyna59 14.09.2013 18:46
fajne pierogi
Grazyna0211 13.07.2013 10:56
są pyszne też takie robię ale trochę inaczej
pestka 08.07.2013 09:48
bardzo interesujący pomysł
Pani Domu 02.07.2013 12:36
śliczne pierożki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat