Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi mięsno-pieczarkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
sol1 1 łyżeczka
mięso mielone drobiowe 1/2 kg
pieczarki 80 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 3 ząbki
jajko 2 sztuki
słonika 50 dag
olej do smażenia
śmietana do smaku
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi mięsno-pieczarkowe

Kroki postępowania

1
Na stolnice wysypujemy mąke 2/3 , dodajemy wodę, ale nie wrzącą ,rzecz jasna. Ugniatamy ciasto, dodajemy powoli resztę mąki i sól. Wyrabiamy ciasto. dzielimy na czescie, za pomoca wałka rozwałkowywujemy i wykrajamy kubeczkiem kólka.
Krok 1 - pierogi mięsno-pieczarkowe foto
2
mięso mielone smażymy na oleju wraz wyciśniętym czosnkiem
Krok 2 - pierogi mięsno-pieczarkowe foto
3
pieczarki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Podduszamy na oleju. Nastepnie odsączone dodajemy do mięsa mielonego, doprawiamy do smaku, wbijamy jajka i mieszamy
Krok 3 - pierogi mięsno-pieczarkowe foto
4
wykładamy farsz na każdy krążek , sklejamy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną oleju, po wrzuceniu do wody mieszamy by pierogi nie posklejały się. Następnie pierogi wyjmujemy po ok3 minutach po wypłynieciu na wierzch..
Krok 4 - pierogi mięsno-pieczarkowe foto
5
pierogi podsmażamy. Polewamy stopioną słoniną, wcześniej pokrojoną w kostkę i śmietaną.
Krok 5 - pierogi mięsno-pieczarkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 27.06.2013 17:38
swietne sa
Iwka 17.01.2013 14:45
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak