Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Knedle ze śliwkami w orzechowej kruszonce

5.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Jeśli mamy sezon na śliwki to koniecznie trzeba zrobić knedle. Oto przepis na domowe knedle ze śliwkami z orzechową kruszonką.

Składniki:

Na 14 knedli:

ziemniaki ugotowane
400 gramów
jajko
1 sztuka
mąka pszenna
orzechy włoskie
150 gramów
sól
do smaku
Sklep Prymat
śliwki węgierki
7 sztuk
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Na orzechową kruszonkę:

białko
1 sztuka
woda
30 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
orzechy włoskie
150 gramów
cukier
180 gramów

Dodatki:

śmietana 18%
3-4 łyżki
mięta liście
kilka sztuk

Porada

Najlepsze na knedle będą ziemniaki typu C.

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami w orzechowej kruszonce

Białko wraz z wodą i solą ubij na sztywno, dodaj orzechy oraz cukier, wymieszaj, przełóż na blaszkę i piecz 40 minut w temp. 150°C.

Śliwki umyj, przekrój na pół i wyciągnij pestkę. Ugotowane ziemniaki połącz wraz z jajkiem oraz mąką.

Z ciasta uformuj placek wielkości 5 cm, nadziej śliwką, zamknij i uformuj ładną kulkę.

Knedle gotuj na osolonym wrzątku przez 2 minuty po ich wypłynięciu.

Gotowe knedle podawaj z kwaśną śmietaną, orzechową kruszonką oraz miętą.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak