Knedle ze śliwkami w orzechowej kruszonce

Knedle ze śliwkami w orzechowej kruszonce

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Jeśli mamy sezon na śliwki to koniecznie trzeba zrobić knedle. Oto przepis na domowe knedle ze śliwkami z orzechową kruszonką.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na 14 knedli:

  • ziemniaki ugotowane

    400 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

  • orzechy włoskie

    150 gramów
  • sól

    do smaku
  • śliwki węgierki

    7 sztuk
  • Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki

Na orzechową kruszonkę:

  • białko

    1 sztuka
  • woda

    30 mililitrów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • orzechy włoskie

    150 gramów
  • cukier

    180 gramów

Dodatki:

  • śmietana 18%

    3-4 łyżki
  • mięta liście

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Knedle ze śliwkami w orzechowej kruszonce

Białko wraz z wodą i solą ubij na sztywno, dodaj orzechy oraz cukier, wymieszaj, przełóż na blaszkę i piecz 40 minut w temp. 150°C.

Śliwki umyj, przekrój na pół i wyciągnij pestkę. Ugotowane ziemniaki połącz wraz z jajkiem oraz mąką.

Z ciasta uformuj placek wielkości 5 cm, nadziej śliwką, zamknij i uformuj ładną kulkę.

Knedle gotuj na osolonym wrzątku przez 2 minuty po ich wypłynięciu.

Gotowe knedle podawaj z kwaśną śmietaną, orzechową kruszonką oraz miętą.

 

Doradca Smaku
Najlepsze na knedle będą ziemniaki typu C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat