Knedle ze śliwkami w orzechowej kruszonce

Knedle ze śliwkami w orzechowej kruszonce

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Jeśli mamy sezon na śliwki to koniecznie trzeba zrobić knedle. Oto przepis na domowe knedle ze śliwkami z orzechową kruszonką.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na 14 knedli:

  • ziemniaki ugotowane

    400 gramów
  • jajo

    1 sztuka
  • mąka pszenna

  • orzechy włoskie

    150 gramów
  • sól

    do smaku
  • śliwki węgierki

    7 sztuk
  • Cukier z cynamonem

    2 łyżeczki

Na orzechową kruszonkę:

  • białko

    1 sztuka
  • woda

    30 mililitrów
  • sól morska

    do smaku
  • orzechy włoskie

    150 gramów
  • cukier

    180 gramów

Dodatki:

  • śmietana 18%

    3-4 łyżki
  • mięta liście

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białko wraz z wodą i solą ubij na sztywno, dodaj orzechy oraz cukier, wymieszaj, przełóż na blaszkę i piecz 40 minut w temp. 150°C.

Śliwki umyj, przekrój na pół i wyciągnij pestkę. Ugotowane ziemniaki połącz wraz z jajkiem oraz mąką.

Z ciasta uformuj placek wielkości 5 cm, nadziej śliwką, zamknij i uformuj ładną kulkę.

Knedle gotuj na osolonym wrzątku przez 2 minuty po ich wypłynięciu.

Gotowe knedle podawaj z kwaśną śmietaną, orzechową kruszonką oraz miętą.

 

Doradca Smaku
Najlepsze na knedle będą ziemniaki typu C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat