Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi leniwe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
twaróg 250 gram
jajk 1 sztuka
mąka
cynamon
cukier
margaryna

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi leniwe

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane, ochłodzone ziemniaki wraz z twarogiem mielimy w maszynce do mięsa aby uzyskać jednolitą masę.
Krok 1 - Pierogi leniwe foto
2
Do przygotowanej masy dodajemy jajko i make,a następnie wyrabiamy ciasto. Z gotowego ciasta wyrabiamy wałeczki i kroimy na skos aby powstały ukośne pierożki.
Krok 2 - Pierogi leniwe foto
3
Gotujemy w garnku osoloną wodę. Wrzucamy pierożki i gotujemy aż do momentu wypłynięcia (po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2-3 min). Gotowe wyciągamy. Wykładamy sobie na talerz, polewamy rozpuszczonym tłuszczem, posypujemy cukrem i cynamonem.

Życzymy smacznego :)
Krok 3 - Pierogi leniwe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 05.01.2014 22:55
doskonałe jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak