Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi leniwe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne pierogi leniwe z masłem i bułką tartą.

Składniki:

Składniki

twaróg półtłusty 500 gramów
mąka pszenna 500 gramów
jajko 1 szt.
sól 0.5 łyżeczki
mąka ziemniaczna 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 0.5 szklanki
masło 100 gramów
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta

Porada

Pierogi leniwe można polać śmietaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi leniwe

Twaróg półtłusty mieszamy z mąką (zostawiamy 1-2 łyżki, aby potem posypać stolnicę ), jajkiem oraz solą. Z ciasta lepimy wałeczki, kroimy je na małe kluseczki. Leniwe wrzucamy na wrzątek i gotujemy kilka minut (5 minut), aż wypłyną na powierzchnię. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bułkę tartą, a po chwili cukier.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak