Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi kurczaka łatka
Mąkę, sól i olej wymieszać mikserem z hakiem. Dodawać po trochu bardzo gorącej wody i miksować. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawić przykryte ścierką na 20 minut.
Farsz:
Podsmażyć cebulę, dodać mięso mielone i smażyć aż zacznie się delikatnie przypiekać. Doprawić solą i pieprzem. Zostawić do ostygnięcia. Ugotować kaszę gryczaną. Przesypać do miski. Dodać masło i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Wymieszać kaszę z częścią mięsa mielonego (według uznania), dodać starty ser żółty.
Przygotowanie:
Rozwałkować cienko ciasto, wycinać krążki i faszerować. Gotować w lekko osolonej wodzie około 3 minut.
Podanie:
Ułożyć na tależu i posypać mięsem mielonym.