Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi kurczaka łatka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

mąka 0,5 kg
sól 0,5 łyżeczki
olej 60 ml
gorąca woda 200 ml

farsz

mięso mielone
cebula
ser żółty starty
masło
kasza gryczana
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi kurczaka łatka

Ciasto:
Mąkę, sól i olej wymieszać mikserem z hakiem. Dodawać po trochu bardzo gorącej wody i miksować. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawić przykryte ścierką na 20 minut.

Farsz:
Podsmażyć cebulę, dodać mięso mielone i smażyć aż zacznie się delikatnie przypiekać. Doprawić solą i pieprzem. Zostawić do ostygnięcia. Ugotować kaszę gryczaną. Przesypać do miski. Dodać masło i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Wymieszać kaszę z częścią mięsa mielonego (według uznania), dodać starty ser żółty.

Przygotowanie:
Rozwałkować cienko ciasto, wycinać krążki i faszerować. Gotować w lekko osolonej wodzie około 3 minut.

Podanie:
Ułożyć na tależu i posypać mięsem mielonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak