Pierogi kurczaka łatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    0,5 kg
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • olej

    60 ml
  • gorąca woda

    200 ml

farsz

  • mięso mielone

  • cebula

  • ser żółty starty

  • masło

  • kasza gryczana

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę, sól i olej wymieszać mikserem z hakiem. Dodawać po trochu bardzo gorącej wody i miksować. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawić przykryte ścierką na 20 minut.

Farsz:
Podsmażyć cebulę, dodać mięso mielone i smażyć aż zacznie się delikatnie przypiekać. Doprawić solą i pieprzem. Zostawić do ostygnięcia. Ugotować kaszę gryczaną. Przesypać do miski. Dodać masło i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Wymieszać kaszę z częścią mięsa mielonego (według uznania), dodać starty ser żółty.

Przygotowanie:
Rozwałkować cienko ciasto, wycinać krążki i faszerować. Gotować w lekko osolonej wodzie około 3 minut.

Podanie:
Ułożyć na tależu i posypać mięsem mielonym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat