Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi inaczej z pieczarkami, żółtym serem i ziołami.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
jajko 2 sztuk
sól
pieczarki 0,5 kg
cebul 2 sztuk
ser gouda 0.4 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
woda 0,5 litra
oliwa 2 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi inaczej z pieczarkami, żółtym serem i ziołami.

Kroki postępowania

1
Cebulkę obieramy, kroimy na drobną kostkę i smażymy na oliwie lub oleju na rumiany kolor.
Krok 1 - Pierogi inaczej  z pieczarkami, żółtym serem i ziołami. foto
2
Pieczarki kroimy na drobną kostkę i smażymy na oleju lub oliwie, w czasie smażenia dodajemy sól oraz pieprz - ilość w zależna od gustu, nie radzę dawać za dużo soli gdyż ser gouda który będzie dodawany do farszu jest i tak dość słony.
Krok 2 - Pierogi inaczej  z pieczarkami, żółtym serem i ziołami. foto
3
W misce robimy farsz, łączymy cebulkę, pieczarki oraz starty żółty ser gouda. Dodajemy bułkę tartą mieszamy. Następnie przyprawy - kurkuma,pieprz ziołowy, zioła prowansalskie. Wszystko smakujemy i dodajemy czego nam brakuje w smaku, ja zimą dodaję trochę mielonego imbiru aby farsz na pierogi był trochę ostrzejszy i rozgrzewający.
Krok 3 - Pierogi inaczej  z pieczarkami, żółtym serem i ziołami. foto
4
Następnie robimy ciasto, na blat przesiewamy 1 kg mąki. Zaś do naczynia bądź miski wlewamy 0,5 lita wody, wbijamy 2 jajka, dodajemy szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju. Roztrzepujemy widelcem.
Krok 4 - Pierogi inaczej  z pieczarkami, żółtym serem i ziołami. foto
5
Zaczynamy wyrabiać ciasto, lejemy po trochę roztworu na mąkę i mieszamy widelcem. Mi zawsze trochę tego roztworu zostaje.
Krok 5 - Pierogi inaczej  z pieczarkami, żółtym serem i ziołami. foto
6
Następnie ugniatamy dość mocno ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Aby mieć pewność, że jest dobre powinno się je przekroić i sprawdzić czy nie ma żadnych grudek i czy są już takie małe bąbelki powietrza. W zależności od mąki można jej jeszcze trochę dodać.
Krok 6 - Pierogi inaczej  z pieczarkami, żółtym serem i ziołami. foto
7
Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy krążki. Do każdego krążka wkładamy łyżeczkę farszu i sklejamy boki.
Krok 7 - Pierogi inaczej  z pieczarkami, żółtym serem i ziołami. foto
8
Sklejone pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody z oliwa i gotujemy aż do wypłynięcia na wierzch. Pierogi wykładamy na talerz. Smacznego:)
Krok 8 - Pierogi inaczej  z pieczarkami, żółtym serem i ziołami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 08.04.2014 12:18
takich nie jadłam a na pewno smaczne i warto zrobić
Klausia 05.03.2014 11:35
bardzo dobry farsz :D
Malinka 26.02.2014 17:32
Z takim farszem też chętnie bym zjadła!
cooleczka 21.11.2013 22:02
zaintrygowałaś mnie tym przepisem :)
Magda60 03.11.2013 17:08
bardzo pomyslowe
artur7 05.10.2013 16:36
pierozki lubire
pestka 20.09.2013 00:02
świetne pierożki
Renata22 16.09.2013 10:12
fajne połączenie!!:)
Alex_M 15.09.2013 11:38
fajny pomysł na farsz! :)
Ada-Gaba 08.09.2013 16:31
ciekawa propozycja
Bernadeta1 05.09.2013 00:29
super pierogi, warto takie zrobić
rjustysia 01.09.2013 15:26
Fajne te pierożki! Chętnie zrobię :)
28.08.2013 08:42
Pierogi rewelacyjne!!! Bardzo mi smakowały :) Agnieszka
28.08.2013 08:42
Pierogi rewelacyjne!!! Bardzo mi smakowały :) Agnieszka
28.08.2013 08:41
Pierogi rewelacyjne!!! Bardzo mi smakowały :) Agnieszka
28.08.2013 08:40
Pierożki rewelacyjne!!!Bardzo mi smakowały :) Agnieszka
Mniam 24.08.2013 00:10
Bardzo ciekawy farsz i ładne "falbanki" :)
halina17 23.08.2013 20:02
Smaczne pierogi.
Olga_SK 23.08.2013 18:41
Dobry pomysł z żółtym serem. Muszą nieźle smakować :)
cukiereczek 23.08.2013 18:08
wspaniałe pierożki
iwi 23.08.2013 18:03
Super te pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak