Pierogi Eli z kaszą gryczaną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przygotowałam pierogi z kaszą gryczaną. do farszu oprócz kaszy dałam ser fata, por, seler naciowy i skwarki boczku.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    1 kg
  • jajka

    2 szt.
  • gorąca woda

    500 ml

Farsz:

  • kasza gryczana

    30 dag
  • boczek wędzony

    30 dag
  • por

    1 szt.
  • selera naciowego

    3 gałązki
  • ser feta

    27 dag
  • sól

    2 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    5 szczypt

Omasta:

  • boczek wędzony

    30 dag
  • duże cebule

    2 szt.
  • Smalec wieprzowy

    3 duże łyż.
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie farszu:

Krok 1 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
Ser typu feta pokroić w kostkę.
Krok 2 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
Łodygi selera opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, obrać z włókien i pokroić.
Krok 3 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
Z pora usunąć uszkodzone warstwy. Przekroić pora wzdłuż na pół, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno pokroić.
Krok 4 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
Z pora usunąć uszkodzone warstwy. Przekroić pora wzdłuż na pół, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno pokroić.
Krok 5 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
Suchą patelnię nagrzać, włożyć pokrojony w kostkę boczek i smażyć aż powstaną skwarki. Skwarki wyjąć łyżką cedzakową do miski. Tłuszcz zostawić do omasty.
Krok 6 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
Do kaszy dodać seler, ser, boczek i por.
Krok 7 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie omasty:

Krok 1 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
Cebule obrać z łupinek i pokroić.
Krok 2 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto

Boczek do omasty pokroić w kostkę.

Do patelni z tłuszczem ze smażenia boczku do farszu dodać smalec i rozgrzać.

Dodać pokrojony boczek i smażyć aż zrobią się skwarki.
Do boczku dodać cebulę i jeszcze smażyć aż cebula się lekko zrumieni.

Przygotowanie ciasta:

Krok 1 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
Do dużej miski przesiać mąkę. Jajka rozbełtać i dodać do mąki.
Krok 2 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
Stopniowo wlewać do mąki gorącą wodę i wyrabiać elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na pół godziny.

Przygotowanie pierogów:

Krok 1 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kółka dużą szklanką.
Krok 2 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
Na krążkach ciasta rozłożyć farsz.
Krok 3 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto

Połowę brzegu każdego krążka zwilżyć wodą i lepić pierogi.

Wrzucać pierogi partiami do osolonego wrzątku i gotować około 10-15 minut od wypłynięcia.

Gotowe pierogi rozłożyć na talerze i okrasić boczkiem z cebulką. Smacznego!
eli_555
Pierogi dokładnie zlepić i gotować na małym ogniu żeby się nie rozgotowały i nie rozkleiły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 24.08.2019 12:38
Też takie robię i polecam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat