Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi drożdżowe z pasztetem (smażone)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
mleko ciepłe 3/4 szklanki
jajko 1 sztuka
drożdże suche 7 gram
olej 2 łyżki
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki

Nadzienie

pasztet 500 gram

Dodatkowo

olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi drożdżowe z pasztetem (smażone)

Do miski wsypać mąkę, sól, cukier oraz drożdże.
Wszystko razem wymieszać, a następnie dodać olej i jajko.
Masę dokładnie wyrobić - w międzyczasie stopniowo łącząc z ciepłym mlekiem.
(Ciasto powinno być elastyczne i nie lepiące się do dłoni.)
Całość oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na kilka części.
Każdą z nich cienko rozwałkować i za pomocą szklanki - wykrawać okręgi.
Na każdym kawałku ułożyć po odrobinie pasztetu.
Wszystkie pierogi złożyć na pół i mocno zlepić - dociskając palcami lub widelcem.
Pierożki smażyć (partiami) na rozgrzanym oleju - do momentu, aż uzyskają złoty kolor.
Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 20:59
Super jedzenie.
halina17 02.08.2016 14:33
Ciekawy pomysł na pierożki
Mniam 02.08.2016 10:15
Bardzo ciekawe pierożki :)
Diana Rusiłowicz 02.08.2016 00:42
To ja podsyłam kilka ;)
norweska20 01.08.2016 23:42
chętnie bym zjadła
Iwusia 01.08.2016 23:14
fajny pomysł
kd045 01.08.2016 21:49
pomysłowe ;]
Wafelek2601 01.08.2016 21:22
Przepyszne
adelajda 01.08.2016 21:09
Pomysłowe nadzienie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak