Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi drożdżowe z indykiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na farsz

pierś z indyka 400 g
cebula 2 szt
słonina wędzona 5 plasterków
Majeranek suszony Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat
masło 1 łyżka
woda zimna 3 łyżki

Na ciasto

mąka pszenna 500 g
drożdże 30 g
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyzeczka
mleko ciepłe 200 ml
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
jajko 1 szt

Ponad to

jajko 1 szt

Porada

Pierogi świetnie smakują z sosem czosnkowym. Jeżeli nie lubimy wędzonej słoniny dodajmy choć trochę boczku, bo inaczej farsz będzie za suchy.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi drożdżowe z indykiem


Mięso z indyka mielimy. Cebulkę i słoninę bardzo drobno kroimy. Na patelni na maśle podsmażamy lekko cebule i słoninę. Następnie dodajemy mielone mięso z indyka i wodę. Smażymy doprawiając przyprawami do smaku

Z 3 łyżek mąki, cukru, ciepłego mleka i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż zacznie pracować. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na dość grube placki (dwa razy grubsze niż na zwykłe pierogi) i wycinamy kółeczka. Nakładamy farsz, szczelnie zaklejamy i ustawiamy, tak aby pierogi na blasze stały. Każdy pieróg smarujemy rozkłóconym jajkiem i odstawiamy jeszcze na 10 min aby trochę urosły.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st C, aż pierożki będą rumiane. Podajemy na ciepło lub zimno. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 27.09.2016 12:10
apetyczne !
Małgorzata92 27.09.2016 11:50
Fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak