Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi drożdżowe z indykiem
Mięso z indyka mielimy. Cebulkę i słoninę bardzo drobno kroimy. Na patelni na maśle podsmażamy lekko cebule i słoninę. Następnie dodajemy mielone mięso z indyka i wodę. Smażymy doprawiając przyprawami do smaku
Z 3 łyżek mąki, cukru, ciepłego mleka i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż zacznie pracować. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na dość grube placki (dwa razy grubsze niż na zwykłe pierogi) i wycinamy kółeczka. Nakładamy farsz, szczelnie zaklejamy i ustawiamy, tak aby pierogi na blasze stały. Każdy pieróg smarujemy rozkłóconym jajkiem i odstawiamy jeszcze na 10 min aby trochę urosły.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st C, aż pierożki będą rumiane. Podajemy na ciepło lub zimno. Smacznego!