Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi

mic
2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 270 dag
lejkowiec dęty 10 dag
pieczarki 20 dag
jajko 1 sztuka
sól do ciasta
kapusta kiszona 40 dag
cebula 1,5 sztuki
olej
sól do smaku
pieprz do smaku
woda 1 (przegotowana, ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi

270 gram mąka pszenna,
10 dag lejkowiec dęty
20 dag pieczarki
1 sztuka jajko,
1 woda przegotowana,
do ciasta Sól,
40 dag kapusta kiszona,
1,5 sztuki cebula,
olej,
do smaku Sól,
do smaku pieprz


Mąke przesiewamy na stolnicę , wbijamy żółko, sol i zagniatamy ciasto, podelwając ciepłą wodą az uzyska jendolita konsystencję. Kapustę gotujemy na wywarze warzywnym, pieczarki obiermy, kroimy w kosteczkę i podduszamy, doprawiając je do smaku. Lejkowce dętę zalewamy woda i gotujemy ok 20 minut następnie drobno siekamy.Podduszoną cebulę przekręcamy przez maszynkę. Kapustę siekamy drobniej nożem, łączymy z grzybami. Dodajemy kilka łyżej oleju ok 4. Doprawiamy do smaku.Mieszamy.

Ciasto wałkujemy cienko, wykrwamy kółka za pomocą szkalnki, nakładamy farsz i sklejamy boki. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, przez okres ok 3 od wypłynięcia wyjmujemy. Do wody do gotowania wlewamy odrbine oleju i soli. Po wrzuceniu delikatnie mieszamy piergi by się nie posklejały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 20.01.2013 16:53
lubie pierożki
agnieszka214 20.01.2013 16:53
lubie pierożki
agnieszka214 20.01.2013 16:53
lubie pierożki
Rafał10 20.01.2013 15:52
Moje smaki
artur7 20.01.2013 13:30
ciekAWY przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak