Przepis i sposób przygotowania na: pierogi
10 dag lejkowiec dęty
20 dag pieczarki
1 sztuka jajko,
1 woda przegotowana,
do ciasta Sól,
40 dag kapusta kiszona,
1,5 sztuki cebula,
olej,
do smaku Sól,
do smaku pieprz
Mąke przesiewamy na stolnicę , wbijamy żółko, sol i zagniatamy ciasto, podelwając ciepłą wodą az uzyska jendolita konsystencję. Kapustę gotujemy na wywarze warzywnym, pieczarki obiermy, kroimy w kosteczkę i podduszamy, doprawiając je do smaku. Lejkowce dętę zalewamy woda i gotujemy ok 20 minut następnie drobno siekamy.Podduszoną cebulę przekręcamy przez maszynkę. Kapustę siekamy drobniej nożem, łączymy z grzybami. Dodajemy kilka łyżej oleju ok 4. Doprawiamy do smaku.Mieszamy.
Ciasto wałkujemy cienko, wykrwamy kółka za pomocą szkalnki, nakładamy farsz i sklejamy boki. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, przez okres ok 3 od wypłynięcia wyjmujemy. Do wody do gotowania wlewamy odrbine oleju i soli. Po wrzuceniu delikatnie mieszamy piergi by się nie posklejały.