Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe "szyszki" na choinkę

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
masło 82% 1/2 kostki
jajko 1 szt
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 op.
kakao 1 łyżeczka
miód 4-5 łyżek

Porada

Im więcej miodu tym będą twardsze po upieczeniu - łatwiej będzie wiązać sznurki i wieszać na choince (potem zmiękną). Można je też dowolnie udekorować, ja z tego zrezygnowałam, bo takie mi się podobają - chciałam, aby wyglądały naturalnie.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe "szyszki" na choinkę

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - zaczynamy od dodania 4 łyżek miodu, a gdyby składniki nie połączyły się w jednolitą całość dodajemy jeszcze łyżkę. Owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę. Ja ciasto podzieliłam na 2 części - tak aby do wałkowania mieć cały czas chłodne.
Krok 1 - Piernikowe "szyszki" na choinkę foto
2
Schłodzone ciasto (starając się nie podsypywać mąką) wałkujemy na grubość około 3mm i rozcinamy na paski (mniej więcej 1,2-2cm x 30cm). Ja do cięcia użyłam noża do pizzy "z falbanką", ale można też ciąć proste pasy.
Krok 2 - Piernikowe "szyszki" na choinkę foto
3
W każdym pasku na górze grubą słomką wycinamy otworki (na sznurek, by móc powiesić na choince) i poczynając od tego końca owijamy na foremce do rurek (dobrze jest je lekko natłuścić). Ja z braku takich metalowych foremek owijałam na szklanych opakowaniach po aromatach do ciast (niestety teraz już takich nie ma w sprzedaży). Ciasto należy lekko dociskać, aby ładnie się ze sobą sklejała każda warstwa.
Krok 3 - Piernikowe "szyszki" na choinkę foto
4
Gotowe "rurki" układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu wyjmujemy rurki-foremki ze środka, a po całkowitym ostudzeniu zawiązujemy wstążki/sznurki do powieszenia na choince.
Krok 4 - Piernikowe "szyszki" na choinkę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 26.01.2016 13:35
smakowite, mniam
IlonaAlbertos 26.01.2016 11:22
Genialne.
Wacław 26.01.2016 10:54
świetny pomysł,brawo !
Mniam 26.01.2016 09:31
Bardzo pomysłowa i naturalna ozdoba na choinkę.
Maridka19 26.01.2016 07:47
Super pomysł.
Barbara13 25.01.2016 22:46
jaki fajny i efektowny pomysł
pestka 25.01.2016 22:39
bardzo ciekawie wyglądają
Marta Ryżek-Kalkowska 25.01.2016 22:27
Przepięknie się prezentują.
wwwiolka 25.01.2016 22:09
Bardzo fajny przepis.
Renataj 25.01.2016 21:42
Fajny pomysł.
Madzai 25.01.2016 21:30
Bardzo pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak