Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe kolorowe kwiatuszki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
miód 250 g
margaryna 100 g
jajko 1 szt
cukier puder 200 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kakao 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
białko 1 szt
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 40 g
cukier puder 1 trzcinowy
Do dekoracji:
barwnik spożywczy

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe kolorowe kwiatuszki

Kroki postępowania

1
Na stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z sodą i szczyptą soli. Dodajemy 200 g cukru pudru, przyprawę i kakao. Margarynę roztapiamy w rondelku razem z miodem. Gdy lekko ostygnie dodajemy do ciasta, na koniec jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Na stolnicy podsypać lekko mąką aby ciasto się nie kleiło i po kawałku rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami kwiatuszki.
Krok 1 - Piernikowe kolorowe kwiatuszki foto
2
Pierniczki pieczemy ok. 12 min. w 170 stopniach. Z cukru pudru trzcinowego i białka robimy gęsty lukier
Krok 2 - Piernikowe kolorowe kwiatuszki foto
3
Lukier dzielimy na kilka części i do każdej z nich dodajemy inny kolor barwnika.
Krok 3 - Piernikowe kolorowe kwiatuszki foto
4
Takimi lukrami dekorujemy pierniczki.
Krok 4 - Piernikowe kolorowe kwiatuszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 24.01.2014 08:39
mniam mniam:)
aisoglam 21.01.2014 16:12
Kolorowiutkie te ciasteczka :)
Magula 21.01.2014 08:16
Ładnie wyglądały na choince ;-)
Janina 20.01.2014 20:50
Świetne ciasteczka;)
Konczi 20.01.2014 19:58
cudne były :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak