Przepis i sposób przygotowania na: Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami
Świąteczne pierniki mają w sobie magiczną moc! To dlatego, że na ich przygotowanie czekamy niemal cały rok, a sam proces ich wykrawania i tworzenia jest bardzo przyjemny. Z ciasta piernikowego można wyczarować prawdziwe cuda. Wystarczy tylko odrobina wyobraźni, jadalne ozdoby, landrynki, cukier puder, lukier i gotowe.
Sposób przygotowania:
Ciasto rozwałkować na grubość około 4-5mm, podsypać mąką i wykroić foremkami kształty gwiazdki. W każdym pierniczku gwiazdki wykroić mniejszą foremką gwiazdy otwór (taki, aby później móc włożyć tam cukierka).
Każdy cukierek przekroić na 4 części. Pokrojone landrynki umieścić w gwiazdkowych, piernikowych otworach ciasteczek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, a następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Lukier:
Do miski dodać białko i 12 łyżek cukru pudru, ubijać na najwyższych obrotach miksera, (w przypadku gdy lukier jest dość rzadki dodać pozostałą ilość cukru i ubijać aż do uzyskania odpowiedniej gęstości). Gotowym lukrem udekorować pierniczki.