Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe jabłuszka z wiśniowym lukrem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dag
sztuczny miód 50 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 czubate łyżki
cukier 15 dag
proszek do pieczenia 1 dag
mąka 1 kg
jajko 4 szt
sok z wiśni ok. 5 (do lukru)
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe jabłuszka z wiśniowym lukrem

Kroki postępowania

1
Masło wkładamy do rondelka, dodajemy miód, przyprawę do pierników i wszystko razem podgrzewamy aż składniki roztopią się.10 dag cukru wsypujemy na patelnię, wlewamy odrobinkę wody, mieszając podgrzewamy do czasu aż powstanie karmel. Dodajemy go do rondelka z masłem i miodem i odstawiamy do wystudzenia. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na jasny krem. Do żółtek dodajemy wystudzoną masę maślano-miodową oraz porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka. Całość dokładnie łączymy.Ciasto możemy odstawić na noc lub wykorzystać od razu.
Krok 1 - Piernikowe jabłuszka z wiśniowym lukrem foto
2
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy foremką jabłuszka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między piernikami zostawiamy na blaszce odstępy gdyż w czasie pieczenia dość dobrze wyrosną.
Krok 2 - Piernikowe jabłuszka z wiśniowym lukrem foto
3
Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180-190stopni C. Pierniki możemy upiec wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, dodatek jabłka sprawi, że pierniki szybciej zmiękną.
Krok 3 - Piernikowe jabłuszka z wiśniowym lukrem foto
4
Z cukru pudru i soku wiśniowego przygotowujemy lukier. W zależności od tego jak gęsty jest sok cukru pudru dodajemy więcej lub mniej. Pierniki lukrujem i zostawiamy do zastygnięcia lukru.
Krok 4 - Piernikowe jabłuszka z wiśniowym lukrem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 04.02.2014 21:36
Uwielbiam pierniczki.
margaret 31.01.2014 21:39
fajne te jabłuszka:)
Kasia36 14.01.2014 23:36
Jakie fajne pierniczki
Krystyna32 29.12.2013 09:51
ładnie wyglądają
mysza75 25.12.2013 12:55
jakie boskie jabłuszka, i do tego pyszne pienriczki
Stenka 25.12.2013 09:21
piknie się prezentują, czerwony kolor ładnie wygląda na zielonej choince
agnieszka214 16.12.2013 08:57
ładnie wygladaja
kupiska 15.12.2013 18:54
Bardzo pomyslowo:)
iwi 15.12.2013 18:35
Przepiękne jabłuszka
gosia561 15.12.2013 17:53
piękny kolor lukru
SmacznaPyza 15.12.2013 17:40
do ładnego polukrowania można by było się nieco przyłożyć

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak