Przepis i sposób przygotowania na: PIERNIKOWE DYNIE
Możemy też dodać do nich kandyzowaną skórkę pomarańczy (oczywiście jeśli ktoś lubi), będzie wtedy pachnieć jeszcze bardziej świątecznie.
Zagniatać ciasto aż będzie gładkie i jednolite. (Surowe ciasto nadaje się też do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu- owinięte w folię spożywczą)
Rozwałkować ciasto i wycinać kształty.
Ciastka należy piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 minut. Nie mogą zrumienić się zbyt mocno, ponieważ będą wtedy zbyt twarde.
Powinny postać dzień lub dwa. Nabrać wilgoci. Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jeżeli nasze pierniczki nie robią się wilgotne należy zamknąć je w pojemniku z obranym jabłkiem. Powinno pomóc.
LUKIER: Cukier puder mieszamy ze śmietanką. Część mieszamy z pomarańczowym barwnikiem a część (mniejszą) z zielonym. Smarujemy ostudzone pierniki.