Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe choinki
Zaczynamy od tego, że 1,5 szklanki mąki mieszamy z łyżeczką sody.
Wszystkie składniki: mąkę 100 g margaryny, 100 gram miodu, 3/4 szklanki cukru, 2 żółtka, łyżkę zimnej wody, pół szklanki śmietany kwaśnej, mąkę z sodą, opakowanie przyprawy do piernika i łyżkę kakao mieszamy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Do masy dodajemy bakalie (jak ktoś lubi to dodaje) opruszone mąką i mieszamy. Dodajemy 2 białka i lekko mieszamy.
Pieczemy w podłużnej formie - ja użyłem formy w kształcie choinek.
Czas 60 minut.
Temperatura 170 C.
Do dekoracji użyłem polewy czekoladowej, lukru, sosu dekoracyjnego, cukierków lentylków i 2 pierników.
Polewa czekoladowa - sposób przyrządzenia:
Pół kostki masła śmietankowego rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy czekolady (mleczną i gorzką) i powoli mieszając rozpuszczamy. Dodajemy następnie 2 żółtka jaja cały czas mieszając.
Smacznego i Wesołych Świąt !