Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym

Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kruche, aromatyczne ciasto upieczone z powidłami śliwkowymi i orzechami. Między nimi delikatny i lekki krem czekoladowy, który chociaż jest budyniowy, to nie ma w nim ani grama masła. Wierzch wieńczy słodka beza, na której pojawiły się złote krople rosy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO KRUCHE:

  • mąka pszenna

    2.5 szklanki
  • mąka krupczatka

    0.5 szklanki
  • cukier

    0.25 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • masło 82%

    250 gramów
  • żółtka

    4 sztuki
  • śmietana 18%

    1 łyżka

ŚMIETANKOWY KREM BUDYNIOWY:

  • mleko

    2 szklanki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • czekolada gorzka

    50 gramów
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • woda zimna

    2 łyżki
  • śmietana kremowa 30%

    1 szklanka

BEZA:

  • białka

    4 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    0.75 szklanki

DODATKOWO:

  • powidła śliwkowe (węgierkowe)

    1 słoik
  • orzechy włoskie

    150 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym:

Krok 1 - Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym foto

Mąkę pszenną przesiać z kakao, wymieszać z krupczatką, cukrem, solą, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Suche składniki posiekać z zimnym masłem, a na końcu dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można też użyć malaksera. Ciasto podzielić na dwie równe części i jedną z nich wylepić dno formy o wymiarach 23 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu łatwiej będzie wyjąć ciasto. Na surowym cieście rozsmarować pół słoiczka powideł śliwkowych i posypać połową posiekanych orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na środkową półkę. Piec 20 min.

Drugą część ciasta upiec w takiej samej formie, również posmarować powidłami śliwkowymi i posypać orzechami. Na wierzch, tym razem nakładamy bezę.

Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy zaczną sztywnieć wsypywać porcjami cukier. Ubijać, aż cukier całkiem się rozpuści. Po wyłożeniu bezy na ciasto, wstawić do piekarnika. Piec w 170*C przez 30 min.

Krok 2 - Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym foto
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje.
Pół szklanki mleka rozmącić z mąkami. Resztę mleka przelać do garnka, dodać cukier i wstawić na ogień. Kiedy się zagotuje wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Tak samo dodać żelatynę. Po rozpuszczeniu i wymieszaniu przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do wystudzenia. Należy kontrolować budyń, aby przestygł, ale całkiem nie stężał.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Budyń rozmiksować i porcjami łączyć z kremówką.
Krok 3 - Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym foto
Gotowy krem natychmiast wyłożyć na upieczone ciasto, równomiernie rozsmarować i przykryć ciastem z bezą. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce. Smacznego :)
Mniam
Ciasto warto przygotować co najmniej dzień wcześniej, wtedy skruszeje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

03.01.2019 22:10
Pyszne połączenie kremu, bezy i kruchego ciasta. Świetny pomysł:)

Babeczka35

02.01.2019 21:21
To ciasto wygląda obłędnie. Nie można przejść obok niego obojętnie :)

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 11:44
Smakowite ciasto, porywam kawałek.;)

bietka

02.01.2019 10:38
Ale pyszności, dopiero po świętach, a już zjadłabym kawałeczek takiego pysznego ciasta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat