Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowa choinka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 125 dag
cukier 3/4 szklanki
mąka 2 szklanki
miód 2 łyżki
powidła śliwkowe 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
jajko 4 szt
kakao 1 łyzka
mleko 3/4 szklanki
bakalie 1/2 szklanki
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowa choinka

Margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo cały czas miksując 4 żółtka, miód, mleko i powidła śliwkowe. Makę, kakao, przyprawę do piernika i sodę wymiesać na osobnym talerzu i dodawać stopniowo do masy. Dodać bakalie: pokrojoną śliwkę kalifornijską, rodzynki i orzechy. Z 2 białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymiaszać. Przełozyć do silikonowej formy w kształcie choinki. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku około 40 minut. Z pozostałych 2 białek ubić sztywna paianę, dodać 2 łyzki cukru pudru i wiórki kokosowe. Posmarować wierzch ciasta i piec jeszcze około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 04.02.2014 13:26
takie wypieki to ja lubię
Skoter 02.12.2013 15:15
fajna choinka i ciasto smaczne
matesko 02.12.2013 09:55
smaczne i ciekawy świąteczny kształt
okrysia 02.12.2013 06:55
SMACZNE TO!
SylwiaMagdaSabin 01.12.2013 15:31
trafione przepis na Święta
gosia1988 01.12.2013 15:24
fajna choinka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak