Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniki teściowej

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
miód pitny 3/4 szklanki
masło 1 łyżka
jajko 1 szt
cukier 1/2 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
woda
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniki teściowej

W rondelku podgrzać miód, z 2 łyżkami wody, dodać przyprawę do pierników. Całość cały czas mieszamy, następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Sodę oczyszczona rozpuszczamy 2 łyżkach wody, dodajemy ją do mąki, masła, cukru. Składniki łączymy z lekko ostudzonym miodem oraz jajkiem. Mieszamy drewniana łyżką. Ciasto wstawiamy do lodówki na min 1 godzinkę. Po tym czasie , ciasto rozwałkowujemy na placek ok 5 mm grubości, wykrawamy dowolne kształty foremkami lub od szablonów. Pieczemy 7 minut w 180 stopniach. Ozdabiamy kolorowymi lukrami i posypkami. Pierniczki będą najlepsze po kilku dniach, ważne aby trzymać je w zamkniętym pudełku. Smacznego:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 10.12.2013 20:39
super pierniczki
Lis 09.12.2013 22:21
Pyszne takie pierniczki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak